فیلم آموزشی ساکسیفون

متد آموزش ساز ساکسفون در هم آوای ترانه

ساز ساکسفون در موسسه هنری هم آوای ترانه به صورت خصوصی و کاملا تخصصی آموزش داده میشود.
همچنین کلاس ها، هم به صورت حضوری و هم به صورت آنلاین برگزار میشود.
در خصوص آموزش این ساز باید گفت که بی چون و چرا یکی از سخت ترین روندهای آموزشی را دارد.
ساز ساکسفون به جهت اینکه مکانیزم نواختن پیچیده ای دارد و چون که رابطه ی مستقیم با اجزای بدن دارد بسیار حساس و دشوار میباشد. خیلی از نوازنده های این ساز معتقدند که ساز های بادی (ساکسفون) از لحاظ اجرایی و مکانیزم بدن، شباهت بسیار زیادی با آواز خواندن دارد.
در این موسسه این ساز در سبک های پاپ، کلاسیک و جَز آموزش داده میشود.
در ابتدای آموزش باید گفته شود که یک سری تکنیک های کاربردی وجود دارد که برای تمامی سبک ها آموزش داده میشود، از قبیل: تئوری موسیقی، نت خوانی، ریتم خوانی، گام نوازی، گام های کروماتیک، پوزیشن انگشت، فرم لب، نفس گیری از طریق دیافراگم و ......
در متد سبک پاپ نسبت به سلیقه ی هنرجو قطعه داده میشود و هنرجو آزادانه میتواند هر قطعه ای را که دوست دارد بسته به شرایط ساز بنوازد. در این سبک کتابی به عنوان متد نخواهیم داشت بلکه بیشتر با قطعه و بَکینگ آهنگ های خاص و زیبا، به هنرجو آموزش داده میشود.
در سبک کلاسیک از به روز ترین، جذاب ترین و تکنیکال ترین متد های دنیا استفاده میشود و هم زمان با آموزش اجرای متد ها، قطعات کلاسیک در دوره های مختلف از آهنگسازان به نام از قبیل موتسارت، بتهوون، باخ، ویوالدی و ...... نواخته میشود.
در این سبک گام نوازی و تمامی متد ها جهت بالا بردن سرعت انگشت با در نظر گرفتن مترونوم بسیار حائز اهمیت میباشد.
در متد سبک جَز باید گفته شود که یکی از زیباترین لهجه های ساکسفون میباشد. چرا که خیلی از نوازنده های این ساز به خاطر همین سبک به ساکسفون علاقه مند شدند باید گفت در این سبک از متد های کاملا حرفه ای و بسیار سخت و همچنین آرتیکولاسیون های دشوار استفاده میشود. البته برای یادگیری سبک جَز حتما باید دوره های آماتور و مبتدی را گذراند.
در پایان به دو نکته مهم باید اشاره کرد:
۱- در تمامی سبک ها قطعات و متد های کتاب به صورت دوئت توسط استاد، یا با ساز ساکسفون یا با ساز پیانو با هنرجو همراهی میشود
۲- برای تهیه ی ساز و تست ساز جهت خریدن، استاد در کنار شما میباشد

جلسه اول

آشنایی با مدل های مختلف ساکسفون

ساکسیفون یا ساکسفون از خانواده سازهای بادی چوبی می باشد که در دهه ی ۱۸۴۰ شخصی به نام آدولف ساکس که اهل بلژیک
بود ساکسفون را اختراع کرد و همانگونه که از اسم ایشان مشخص است نام این ساز را ساکسفون گذاشتند.
شاید برای همه این سوال پیش بیاید که با وجود اینکه جنس بدنه ی آن از آلیاژ برنج است چرا جز خانواده بادی چوبی میباشد؟
در جواب این سوال باید گفت چون صدای این ساز به وسیله ی آنش یا قمیش یا Reed به وجود می آید و جنس آن از چوب نی
بامبو میباشد به این دلیل جز ساز های بادی چوبی میباشد و همچنین باید گفت که جز سازهای انتقالی به حساب میرود.
ساکسفون انواع مختلفی دارد که خب خیلی از هنرجویان و مبتدیان که تازه میخواهند این ساز را شروع کنند هیچ گونه اطالعی
نسبت به مدل های مختلف این ساز ندارند که در این ویدیو میخواهیم شما را با مدل های مختلف این ساز آشنا کنیم.

ساکسفون ها بنا به محدوده صوتی و فرکانس به ترتیب زیر می باشد:

۱) سوپرانینو (Bb)
۲) سوپرانو (Bb)
۳) آلتو (Eb)
۴) تنور (Bb)
۵) باریتون (Eb)
۶) باس (Bb)

بنا به توضیحات بالا در مورد مدل های مختلف ساکسفون الزام به ذکر است که گفته شود هر چقدر ساکسفون ها از سایز کوچک
به بزرگ می رسند بنا به قانون فیزیک صوت صدای آن بم تر می شود. پس در نتیجه ساکسفون سوپرانینو که کوچیکترین سایز را
دارد صدای بسیار زیرتری دارد یا در اصطالح high فرکانسی میباشد و ساکسفون باس که بزرگترین سایز را دارد صدای بسیار بمی
دارد یا در اصطالح Low فرکانس میباشد. همچنین باید بدانیم که هر کدام از مدل های ساکسفون ها همانطور که گفته شد و
جلوی آنها نوشته شده است از لحاظ انتقالی با یکدیگر متفاوت میباشد.
از بهترین مارک های سازنده ساکسفون می توان به کمپانی های زیر اشاره کرد:

۱ ) سلمر فرانسه selmer
۲ ) یاناگیساوا ژاپن yanagisawa
۳ ) جولیووس کیلورس آلمان keilwerth juliuse
۴ ) یاماها ژاپن Yamaha
۵) شاتو فرانسه Chateau

جلسه دوم

آشنایی با اجزای مختلف ساکسفون

در ویدیو‌ی دومِ آموزش ساکسفون شما را با اجزای این ساز که بسیار جذاب و زیاد میباشد آشنا میکنیم
اولین قسمتی که توضیح خواهم داد، آنش (Anche) یا reed یا به اصطلاح عامیانه ی خودمان قَمیش میباشد و دارای مدل های مختلفی است که در آموزش های بعدی بیشتر با آن آشنا خواهیم شد.
قسمت بعدی سَری ساز یا (mouthpiece) است که آن هم مدل های مختلفی دارد و بنا به سبک انتخاب شده از متریال (جنس) های متفاوتی ساخته میشود، در آموزش های بعدی به انواع مختلف آن میپردازیم.

از اجزای دیگر ساکسفون می‌توان به لیگاتور یا بَست اشاره نمود که وظیفه‌ی اصلی آن نگه داشتن آنش بر روی سر ساز میباشد که آن هم مدل های متفاوتی دارد که در ویدیو های بعدی بیشتر درباره‌ی آن صحبت خواهیم کرد.

در قسمت بعدی با درپوش یا کلاهک ساز آشنا میشویم که نقش اصلی آن محافظت از آنش بر روی سر ساز میباشد (جلوگیری از شکستگی و خشک شدن کامل آنش)
که از جنس متال و پلاستیک ساخته میشود.
قسمت بعدی ساز که باید به آن اشاره کنیم، گلویی ساز یا neck ساز که در هنگام وصل کردن به ساز باید بدون هیچ فشاری آن را به ساز وصل کنیم
و در انتها با بدنه‌ی ساز آشنا میشویم که خود شامل قسمت گِرد یا bell ساز که اصلی ترین منبع خروجی صدا است و بیشترین حجم صدا از آن خارج میشود همچنین کلید های سفید یا رنگی صدفی شکل که با گرفتن آنها فرکانس ها و نت های ساز تغییر پیدا میکند و در پشت این کلید های صدفی شکل تامپون قرار دارد که باعث میشود سوراخ های ساکسفون کامل بسته شود و فرکانس خیلی تمیز و شفاف پخش شود که از دو جنس پلاستیک و چرم ساخته میشود.
همچنین توسط یک سری از فنر های قرار داده شده در ساز به صورت درونی و بیرونی این کلید ها به یکدیگر وصل میشود
در انتهای این ویدئو شما با assemble کردن یا سر هم کردن ساز آشنا میشوید
ابتدا بدنه ی اصلی ساکسفون را برداشته سپس neck یا گلویی ساز را روی ساز قرار داده و با پیچ سمت راست گلویی را سفت میکنیم سپس ساز را روی استند یا زمین گذاشته و آنش را در دهان قرار داده بعد از چند ثانیه که خیس شد آن را بر روی سر ساز قرار میدهیم به طوری که وقتی آن را عمودی گرفته و به سر آن نگاه میکنیم قسمت نوک آنش و سر ساز کاملا بر روی هم قرار گرفته باشند و سپس با لیگاتور یا بَست آن را محکم خواهیم کرد و سپس کلاهک ساز را بر روی سر ساز قرار خواهیم داد.
یکی از نکات بسیار مهم برای سالم نگه داشتن ساز این است که حتما بعد از نوازندگی ساز کاملا خشک و تمیز شود تا هیچ گونه آب دهان و کثیفی در ساز باقی نمانده باشد و همچنین زمانی که در حین کنسرت یا تمرین حتی اگر مدت زمان کوتاهی ساز نمیزنیم حتما کلاهک یا درپوش بر روی سر ساز قرار داده شود تا هم آنش خشک نشود و باعث خرابی و صدای سوت بشود و هم آنش دچار شکستگی نشود.

جلسه سوم

آشنایی با قَمیش (Anche یا Reed) در ساز ساکسفون

در این قسمت از ویدیو آموزش ساکسفون شما را با مهم ترین عامل صدا دهی در ساز ساکسفون آشنا خواهیم کرد.
آنش یا Reed و به اصطلاح عامیانه قَمیش که تکه چوبی است از جنس چوب بامبو که البته متریال های متفاوت دیگری هم دارد به طور مثال می‌توان به آنش پلاستیکی (Leggere) که به تازگی توانسته جایگاه ویژه ای در بین نوازندگان ساکسفون پیدا کند و خب به هر حال به دلیل اینکه جنس آن پلاستیک میباشد نسبت به آنش چوبی خیلی دیر تر از بین می رود اشاره کرد.
خیلی جالب است بدانیم که آنش ها شماره بندی می‌شوند، این به این معناست که نوازنده نسبت به توانایی تنفسی خود می‌تواند آنش خود را انتخاب کند. این اعداد که به اصطلاح ساکسفونیست ها گَپ گفته میشود از عدد یک شروع میشود و به ترتیب نیم شماره بالا میرود که در آنش های جدید و جنس پلاستیکی leggere به صورت یک چهارم هم ارائه داده میشود ( به طور مثال: ۲- ۲٫۲۵- ۲٫۵- ۲٫۴۵)
و اصولا تا عدد چهار میباشد به اینصورت که یک نوازنده ی مبتدی با شماره ی یک یا یک و نیم شروع میکند و هر چقدر سطح نوازندگی و میزان تنفس بالا برود می‌تواند شماره ی آنش خود را افزایش دهد.
البته شایان ذکر است که زمانی که آنش به اعداد ۲٫۵ یا سه می‌رسد صدای پخته تری را از ساز میشنویم.
این نکته را هم باید بدانیم که اگر در انتخاب عدد آنش اشتباه کنیم و آنش پر نفس تر باشد در نتیجه خیلی سخت صدای ساز در می آید و به جای صدای اصلی ساز بیشتر صدای هوا یا فِشه می آید.
از بهترین برند های تولید کننده ی آنش می‌توان در درجه ی اول به کمپانی وندورن(vandoren)، ریکو(Rico)، رویال و .... اشاره کرد که ما در ادامه به خاطر تنوع زیاد کمپانی وندورن و مدل های زیادی که دارد با آن آشنا خواهیم شد.
باید بدانیم که نوازنده برای سبک های مختلف می‌تواند از آنش های مختلفی استفاده کند مثلا یک نوازنده ی مبتدی با آنش traditional شروع به نوازندگی میکند. برای سبک جَز از مدل هایی مثل jazz معروف به zz با رنگ کاور مشکی،
Java red, Java green‌... استفاده میشود.
برای سبک کلاسیک و پاپ از آنش هایی از قبیل V16, V21, V12 و غیره استفاده میشود.
آنش های پلاستیکی یا leegere دو دسته هستند
Leegere Gold که صدایی دارک و جَز طوری دارد
Leegere Red که صدایی واضح و کلاسیک دارد
در نهایت باید آنش را خوب نگهداری کرده و نگذاریم ترک یا شکستگی در آن به وجود بیاید زیرا اگر کوچک ترین ترکی داشته باشد صدای به وجود آمده از آن صدایی ناهنجار و جیغ طور میباشد یا در اصطلاح سوت میکشد و بهترین راه برای نگهداری از آن گذاشتن درپوش یا کلاهک بر روی آن است
و اینکه در نهایت در انتهای ساز زدن آنش را حتما خشک کنید.

جلسه چهارم

آشنایی با سر ساز های مختلف در ساکسفون

در قسمت آخر ویدیو آموزشی ساکسفون میخواهیم شما را با سر‌ساز ها (mouthpiece) آشنا کنیم.
سر‌ساز ها از جنس های مختلفی ساخته شده اند و دارای شماره گَپ های مختلفی نیز میباشند و مانند آنش ها هر چقدر شماره ی سر‌ساز ما بالاتر باشد ما صدای حرفه ای تر و پر تری خواهیم داشت و در اصطلاح ساکسفونیست ها صدایی چاق تر خواهیم داشت.
همچنین بنا به نوع سبکی که مینوازیم سر ساز های مختلف و متنوعی وجود دارد، مثلا نوازنده های سبک کلاسیک و پاپ با سر‌سازی که برای سبک‌شان مناسب باشد مینوازند و همچنین نوازنده های سبک جَز می‌توانند با تنوع بسیار زیادی سر‌ساز خود را انتخاب کنند.
سر‌ساز ها هم مانند خود ساز ساکسفون از سایز کوچک به بزرگ نسبت به رجیستری که دارند تشکیل می‌شوند در ساکسفون ها هم هر چه صدای ساز زیر تر یا به اصطلاح (High Frequency) باشد ساز کوچک تر است مانند ساکسفون آلتو و سوپرانو و هر چه صدای ساز بم تر یا (Low Frequency) باشد ساز نیز بزرگ تر است مانند ساکسفون باریتون یا باس.پس در نتیجه سرساز هم همینطور نسبت به ساز بزرگ‌تر خواهد شد.
همانطور که گفتیم سر‌ساز ها از دو جنس تشکیل شده اند.
یک سری از سر‌ساز ها از جنس اِبونیت (Hard Rubber) که جنس صدای تقریبا آرام تر و به اصطلاح ( Dark)دارد و سر‌ساز هایی از جنس متال یا فلز هستند که اصولا سر‌ساز های متال صدای بلند تر و واضح تری دارند.
داخل سر‌ساز ها تراشیدگی هایی وجود دارد که باعث میشود شما صدای متفاوت تری را بشنوید. و نکته ی مهمی که وجود دارد این است که بدانیم سر‌ساز را برای نوازندگی در چه سبکی میخواهیم و در نهایت شماره گپی که میخواهیم داشته باشیم بسیار مهم است.
حد فاصل بین آنش و سر‌ساز را گپ میگویند که هر چه این فاصله بیشتر باشد یعنی شماره ی گَپ ما بالاتر است و پر نفس تر میشود و صدای حجیم و چاق تر و حرفه ای تری خواهیم داشت.
از بهترین برند های تولید کننده ی سر‌ساز می‌توان به جودی جَز (jody jazz)، وندورن(vandoren)، اتو‌لینک(Otto Link) و سِلمر(Selmer).
اصولا در هنگام تهیه‌ی ساز، سری هایی برای تست وجود دارد که کاربردی نیستند و ما نسبت به نیاز باید سر‌ساز بهتری تهیه کنیم.
همچنین یادمان باشد که حتما در پایانِ تمرین و نوازندگی، سریِ ساز خود را تمیز کرده و کاملا خشک کنیم تا از بوی بد و سفیدک زدن داخل آن جلوگیری شود.

دیدگاه‌ خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن
باز کردن چت