موسیقی همواره یکی از شکلهای برجسته هنری بوده است که به وسیله سازهای مختلف بیان شده است. در دنیای سازهای موسیقی، پیانو آکوستیک و پیانو دیجیتال، دو مدل محبوب هستند که هر یک ویژگیها و مزایا منحصر به فردی دارند. در این مقاله به بررسی موارد مختلف در تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک میپردازیم که در انتخاب پیانو، مخصوصا در شروع یادگیری به شما کمک زیادی خواهد کرد.
معرفی پیانو آکوستیک(یا مکانیکی) و پیانو دیجیتال
پیانو آکوستیک سازی است که از سدهها پیش وجود دارد و از نظر صدا و احساس، یکی از تاثیرگذارترین سازهای موسیقی است. ساز پیانو دارای سیمها، صفحهی کلیدها یا کلاویهها و چوبهای با کیفیتی هستند که صدای فوقالعادهای ایجاد میکنند.
در مقابل پیانوهای دیجیتال بدون سیم و با استفاده از برق و به صورت دیجیتالی صدا را باز تولید میکنند؛ پیانوهای دیجیتال در دهههای اخیر بسیار پرطرفدار شدهاند، زیرا این نوع پیانوها از فناوریهای الکترونیکی بهره میبرند. آنها قابلیتهایی مانند تنظیم صدا و اتصال به سیستمهای صوتی داشته و همچنین وزن سبکتری نسبت به پیانوهای آکوستیک دارند.
در ادامه به تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک به طور مفصل اشاره خواهیم کرد، اما پیش از شروع بطور کلی چهار تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک به شرح زیر است:
- صدا: پیانوهای آکوستیک صدایی واقعی، گرم و طبیعی دارند، در حالی که پیانوهای دیجیتال بیشتر صدایی مصنوعی و ضبط شده دارند.
- حساسیت کلیدها یا تاچ پیانو: در پیانوهای آکوستیک، حساسیت کلیدها نسبت به فشار انگشت بیشتر است و باعث ایجاد دقت و احساس بهتری میشود.
- نگهداری: پیانوهای دیجیتال کمتر نیاز به نگهداری و مراقبت دارند و نیازی به کوک کردن آنها نیست.
- قیمت نیز از جمله تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک به حساب میآید و بسته به مدل، کیفیت ساخت و برند متغیر است؛ که در کل پیانو دیجیتال قیمت کمتری نسبت به پیانو آکوستیک دارد.
تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک از نظر ساختار
ساختار داخلی و خارجی از جمله تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک به حساب میآید و روی صدای ساز نیز تاثیرگذار است برخی از آنها عبارتند از:
۱.ساختار داخلی ساز پیانو:
– **پیانو آکوستیک: دارای سیمهای فلزی است که توسط ضربهی یک چکش که به کلیدها یا کلاویههای آن متصل است به صدا در میآیند.
– **پیانو دیجیتال: به جای سیمهای فلزی، از حسگرهای الکترونیکی استفاده میشود که فشار روی کلیدها را تشخیص میدهند و صداهای از پیش طراحی شده را ایجاد میکنند. همچنین دارای الکترونیکهای داخلی برای تولید و پردازش صدا هستند؛ درضمن پیانو دیجیتال بدون اتصال به برق کار نمیکند و صدایی از آن خارج نمیشود.
۲. حساسیت کلیدهای پیانو:
– **پیانو آکوستیک: کلیدها یا کلاویههای آن نیاز به فشار مناسبی برای تولید صدا دارند و به دلیل ساختار مکانیکی از نظر نوازندگی با پیانوهای دیجیتال مقداری تفاوت میکنند.
– **پیانو دیجیتال: طراحی کلیدهای پیانو دیجیتال براساس شبیه سازی کلیدهای پیانو آکوستیک میباشد؛ که معمولا چند حالت مختلف را در اختیار نوازنده قرار میدهند و در مدلهای بهتر، سعی شده تا دقیق ترین حالت ممکن نسبت به پیانوهای آکوستیک اعمال شود.
۳. نگهداری و تعمیرات پیانو:
– **پیانو آکوستیک: نیاز به نگهداری منظم دارد از جمله کوک کردن سیمها، تعویض و ریگلاژ قطعات فرسوده، و نظافت منظم.
– **پیانو دیجیتال: نیاز به مراقبت کمتری دارد، اما ممکن است به تعمیرات قطعات و همچنین رفع مشکلات نرمافزاری نیاز داشته باشد.
در کل نظافت منظم و جلوگیری از ورود گرد و خاک، در دوام پیانوها چه آکوستیک چه دیجیتال بسیار مهم است.
۴. پدالهای پیانو
– **پیانو آکوستیک: این ساز از ۳ پدال تشکیل شده است، پدال سمت راست، «پدال ساستین» که باعث ماندگاری بیشتر صدا پس از برداشتن انگشت از روی کلاویه میشود. پدال وسط، «پدال سوردین» که باعث میشود صدای پیانو حالتی خفه پیدا کند و در نتیجه صدا کمتر در فضا پخش شود. پدال سمت چپ، «پدال نرم» این پدال باعث میشود که چکشهای پیانو بجای ۳ سیم به یک سیم برخورد کند که هم صدا نرم تر میشود و هم کمی وزن کلاویهها کمتر میشود.
– **پیانو دیجیتال: در این نوع از پیانوها بجز پدال ساستین دو پدال دیگر آنچنان کاربردی ندارند البته پدال وسط برای پیانو دیجیتال متفاوت طراحی شده که باعث ماندگاری صدای یک نت میشود و بقیه بدون ماندگاری عمل میکنند. پدال سمت چپ نیز شبیه پیانو آکوستیک عمل میکند اما نسبت به پیانو آکوستیک عملکرد ضعیفتری دارد.
۵. چگونگی ضبط و استفاده از امکانات الکترونیکی و نرمافزاری پیانو:
– **پیانو آکوستیک: این نوع پیانو قابلیت اتصال به کامپیوتر، ایجاد صداهای مختلف و تکنولوژیMIDI برای آهنگسازی را ندارد. صدای پیانو آکوستیک میبایست از طریق میکروفن ضبط شود و سپس پردازش های لازم بر روی آن انجام گردد.
– **پیانو دیجیتال: این پیانوها به کمک تکنولوژی MIDI یا USB میتوانند به کامپیوتر متصل شوند و با استفاده از برنامههای مخصوص موسیقی میتوان با آنها به آهنگسازی پرداخت؛ همچنین با استفاده از نرم افزارهای مخصوص پیانو دیجیتال که بر روی آیپد و گوشیهای هوشمند نصب میشوند، میتوان صداها و امکانات متنوعی را ایجاد کرد.
تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک از نظر صدا
از دیگر تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک میتوان به صدا اشاره کرد. تفاوت اصلی در صدای این دو پیانو در موارد زیر است:
- ۱٫ نوع تولید صدا:
– **پیانو آکوستیک: صدای آن به صورت مکانیکی و فیزیکی توسط سیمهای فلزی و ضربه چکش تولید میشود. این صدا از ترکیب ارتعاش سیمهای فلزی، رنگ صفحهی کلیدی چوبی، و انعکاس صدا در بدنهی چوبی ساز به وجود میآید.
– **پیانو دیجیتال: صدای آن به صورت الکترونیکی تولید میشود. حسگرهای الکترونیکی در زیر کلیدها فشار را تشخیص میدهند و صداهای مجازی را با تکنولوژیهای دیجیتالی تولید میکنند. صدا در این ساز توسط بلندگو تولید شده و جایگاه بلندگو برای طبیعی تر بودن صدای ساز حائز اهمیت است. پیانو دیجیتال به دلیل الکترونیکی بودنش قادر به تولید صدای سازهای دیگر مانند: اُرگ، هارپسیکورد، استرینگ و غیره نیز میباشد.
- ولوم صدا
– **پیانو آکوستیک: این نوع پیانو دارای صدایی بلند است و کنترل ولوم صدای آن، آنچنان امکان پذیر نیست و فقط با شدت ضربه بر روی کلیدهای آن میتوان صدا را کنترل کرد و در نهایت با استفاده از پدال سوردین صدای آن را کمتر کرد. البته پیانوهای سایلنت آکوستیک نیز وجود دارد که قیمت بالایی دارند و با وجود پیانوهای دیجیتال، دیگر خریدار چندانی ندارند.
– **پیانو دیجیتال: در این نوع پیانو قابلیت کنترل ولوم صدا وجود دارد که شدت صدای خروجی آن را میتوان تنظیم کرد و به نوازندگی پرداخت؛ همچنین بجای اسپیکرهای پیانو میتوان از هدفون استفاده کرد تا هیچ گونه صدایی به بیرون انتقال پیدا نکند.
در کل، صدای پیانو آکوستیک به دلیل استفاده از سیستم مکانیکی و وجود سیمهای آن، صدای گرم و طبیعی دارد که به گوش احساس زندهای میدهد. اما صدای پیانو دیجیتال به دلیل استفاده از تکنولوژیهای الکترونیکی، صدای مصنوعی و ساخته شدهای دارد که میتواند صدای سازهای مختلفی را نیز تولید کند.
تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک از نظر قیمت
تفاوت در قیمت بین این دو پیانو به عوامل مختلفی بستگی دارد. پیانوهای آکوستیک بطور کلی از نوع دیجیتالی آن گران قیمتتر است. پیانوهای آکوستیک به دو صورت دیواری و گرند وجود داشته که عموما هر کدام در مدلهای مختلف، تقریبا شکل ظاهری یکسانی دارند و از نظر قیمت، پیانوهای گرند از پیانوهای دیواری گران قیمتتر میباشند.
در مقابل پیانوهای دیجیتال مدلهای مختلفی دارند که از نظر ظاهری و کارایی با یکدیگر متفاوت بوده و بهمین دلیل از طیف بالایی در قیمت برخوردار هستند. به طور کلی قیمت پیانو بر اساس برند، امکانات و کیفیت ساخت متغیر است.
تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک از نظر نوازندگی و یادگیری پیانو
برای یادگیری پیانو میتوان از هر دو نوع آکوستیک و دیجیتال استفاده کرد و در کل آموزش و یادگیری، در این دو پیانو تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد، تنها باید برخی نکات را برای شروع یادگیری در نظر گرفت.
۱. استفاده از پدالهای پیانو: یکی از این عوامل پدال سوردین است که در پیانو دیجیتال نیازی به آن نیست و پدال وسطی جور دیگری عمل میکند. به این دلیل که ولوم صدا قابل کنترل بوده و قابلیت اتصال هدفون وجود دارد.
۲. کلیدها یا کلاویههای پیانو: تفاوت دیگر در یادگیری پیانو، کلیدها یا کلاویههای آن است در پیانوهای ارزان قیمت معمولا این کلیدها کیفیت خوبی نداشته و در مدلهای دیجیتال اقلب پس از مدتی به صدا میافتند و از نظر تاچ ظعیفتر عمل میکنند.
۳. کوک پیانو: تفاوت دیگر در کوک پیانو است پیانوهای دیجیتال همیشه کوک هستند و آماده برای تمرین و نوازندگی، اما پیانوهای آکوستیک حتما باید در نوبت های مشخص کوک شوند تا صدای نامناسبی نداشته باشند.
در نهایت در شروع یادگیری پیانو، هم به دلیل آماتور بودن هنرجو و نداشتن اطلاعات کافی از چگونگی نگهداری پیانو و هم به دلیل بالا بودن قیمت پیانو، توصیه میشود برای شروع یادگیری و شرکت در کلاس پیانو، میتوان مدلهای دیجیتال و یا پرتابل را خریداری کرد؛ چراکه هزینه کمتری داشته و فضای کمتری را میگیرند. در ادامه با توجه به پیشرفت در نوازندگی و مشخص شدن هدف نهایی از یادگیری پیانو، میتوان برای تهیه کردن پیانوهای حرفهای و آکوستیک اقدام کرد.
انواع مختلف پیانو
حال که تا اینجا با تفاوتهای اصلی بین پیانو دیجیتال و آکوستیک آشنا شدید بهتر است تا بصورت مختصر با انواع مختلف پیانو نیز آشنا شوید.
این ساز دارای انواع مختلفی است که هر یک ویژگیهای متفاوتی دارند. در زیر به معرفی انواع مختلف پیانو آکوستیک و پیانو دیجیتال میپردازیم:
انواع مختلف پیانو آکوستیک
۱. پیانو آپرایت یا دیواری:
– پیانو آپرایت یکی از رایجترین انواع پیانوهای آکوستیک است؛ که برای یادگیری پیانو نیز بسیار مناسب است. این پیانو در مدلهای پروفشنال، استودیو، کنسول و اسپینت تولید میشود.
– سیمها در این مدل از پیانو به صورت عمودی قرار میگیرند و بدنهی آن نیز طوری طراحی شده است که در کنار دیوار و فضاهای محدود بتوان براحتی از آن استفاده کرد.
– مناسب برای استفاده در منازل و محیطهای کوچک میباشد.
– صدای آن گرم و طبیعی است و انتخاب مناسبی برای شرکت در کلاس پیانو و نواختن سبکهای مختلف موسیقی است.
۲. پیانو گرند:
– پیانو گرند یا Grand Piano یکی از پیشرفتهترین و بزرگترین انواع پیانوهای آکوستیک است. این پیانو برای یادگیری پیانو معمولا توصیه نمیشود.
– سیمها در این مدل از پیانو به صورت افقی قرار میگیرند. بدنهی آن بزرگ و کشیده میباشد که اجازه میدهد تا صدای قوی و پر حجمی تولید شود.
– مناسب برای کنسرتها، اجراهای حرفهای، و استفاده در فضاهای بزرگ میباشد.
– دارای دو نوع: گرند کنسرتی (Concert Grand) و گرند رویال (Baby Grand) که بر اساس اندازهی بدنه و توان صدا متفاوت هستند.
انواع مختلف پیانو دیجیتال
۱. پیانو آپرایت دیجیتال (Digital Upright Piano):
– این مدل از پر استفاده ترین انواع پیانو دیجیتال است که در ابعاد مختلف تولید میشود و نسبت ابعاد و امکاناتی که دارد، دارای قیمتهای مختلفی میباشد؛ همچنین یکی از بهترین انواع پیانو برای شرکت در کلاس پیانو و یادگیری پیانو نیز میباشد.
– دارای ویژگیهایی مانند تنظیم ولوم صدا، افکتهای صوتی، و اتصال به هدفون، انواع سیستمهای صوتی مانند میکسر و کامپیوتر است.
– این پیانو دیجیتال برای آهنگسازان، نوازندهگان و هنرجویان پیانو مناسب است که امکاناتی مانند تغییر اکتاو، پخش ریتم و مترونم و ضبط را در اختیار نوازنده قرار میدهد.
۲. پیانو گرند دیجیتال (Digital Grand Piano):
– این مدل از پیانوهای دیجیتال هم از نظر صدا و هم از نظر ظاهری شبیه پیانوهای گرند تولید میشوند.
– این مدل پیانو دارای ویژگیهایی مانند تنظیمات صدا، افکتهای صوتی، و امکانات متنوعی برای اتصال به دیگر دستگاههای صوتی است.
۳. پیانوهای قابل حمل (portable piano):
این پیانوها به طور خاص برای استفاده در اجراهای زنده در سالن هایی که فاقد پیانو هستند طراحی شدهاند. آنها معمولاً دارای کیفیت صدایی مناسب، قابلیت جابهجایی آسان بدلیل وزن کمی که دارند و همچنین مانند دیگر پیانوهای دیجیتال قابلیت اتصال به تجهیزات صوتی، امکانات کنترل صدا و افکتهای صوتی را دارند. این نوع پیانوها برای آهنگسازان و نوازندگان حرفهای، بندهای موسیقی و اجراهای زنده بسیار مناسب هستند.
هر نوع پیانو دیجیتال دارای ویژگیها و قابلیتهای منحصر به فردی است که بسته به نیاز و سلیقه نوازنده میتواند انتخاب شود. مهمترین نکته در انتخاب پیانو دیجیتال، تطابق آن با نیازها، استفاده مورد نظر، و سطح تجربه نوازنده است.
کلام آخر
در این مطلب در مورد تفاوت پیانو دیجیتال و آکوستیک صحبت کردیم که امیدواریم در انتخاب این ساز به شما کمک کرده باشد؛ در کل هر دو نوع پیانو، آکوستیک و دیجیتال، ویژگیها و مزایای منحصر به فردی دارند که انتخاب آن بستگی به نیاز و سلیقهی هنرمندان دارد. انتخاب بین این دو باید براساس فاکتورهایی نظیر هدف از یادگیری پیانو، سبک موسیقی، محل استفاده و توان مالی انجام شود. برای اطلاعات جامعتر به منظور شروع یادگیری پیانو، مشاوره با یک استاد مجرب به شما کمک بیشتری خواهد کرد.
برای مشاوره رایگان و شرکت در کلاس پیانو با ما از قسمت مشاوره در تماس باشید.