نحوه کوک کردن گیتار، چگونه گیتار خود را کوک کنیم؟(با معرفی برنامه و لینک دانلود)

نحوه کوک کردن گیتار، چگونه گیتار خود را کوک کنیم؟(با معرفی برنامه و لینک دانلود)

 

شرکت در کلاس آموزش گیتار قدم اول برای آشنایی با این ساز است و در ادامه، کوک کردن آن از جمله مسائلی است که هنرجو با آن رو به رو می‌شود. بسیاری از هنرجویان این ساز ابتدا برای کوک کردن گیتار به استاد گیتار خود مراجعه می‌کنند و خود اینکار را انجام نمی‌دهند. البته باید گفت توانایی کوک کردن و تعویض سیم‌ها برای هر نوازنده گیتار ضروری است تا در صورت نیاز در سریع ترین زمان ممکن اقدام کند.

برای کوک کردن گیتار ابتدا باید نام نت‌ هر سیم و چگونگی استفاده از تیونر را دانست. در ادامه به صورت مفصل به این مباحث می‌پردازیم؛ همچنین در ادامه بهترین تیونر برای کوک کردن گیتار را معرفی کردیم و برای سهولت کار لینک دانلود آنها را نیز در ادامه همین متن قرار دادیم که با توجه به سیستم عامل گوشی هوشمند خود میتوانید برنامه مناسب خود را دریافت کنید.

 

در موسسه و آموزشگاه موسیقی هم آوای ترانه کلاس گیتار در سبک‌ها و انواع مختلف آن مانند: آموزش گیتار پاپ و گیتار کلاسیک، آموزش گیتار الکتریک و آموزش گیتار بیس برگذار می‌شود.

 

آشنایی با نام سیم‌های گیتار

 

آشنایی با نام سیم‌های گیتار

گیتار بطور معمول دارای شش سیم است و سیم‌های آن از پایین به بالا شمرده می‌شوند؛  برای کوک استاندارد گیتار نت مربوط به هر سیم بدین شرح است:

سیم ۱ می یا E

سیم ۲ سی یا B

سیم ۳ سل یا G

سیم ۴ رِ یا D

سیم ۵ لا یا A

سیم ۶ می یا E.

دو علامت دیگری که هنگام کوک کردن گیتار باید دانست، دیِز (Sharp) و بمل (Flat) هستند. (#) سمبل دیز بوده و به معنای نیم پرده زیر تر شدن صداس؛ (b) نیز سمبل بمل بوده و به معنی نیم پرده بم‌تر شدن صداس. اگر علامت دیز و بمل روی تیونر ضاهر شد بدین معناست که کوک سیم از نت مورد نظر نیم پرده بالاتر یا پایین‌تر می‌باشد که با سفت و یا شل کردن گوشی‌های گیتار می‌توانید سیم را به نت مورد نظر برسانید. که البته تمام این موارد در کلاس آموزش گیتار بطور کامل آموزش داده می‌شود.

 

مطلب پیشنهادی برای علاقه مندان به یادگیری گیتار پاپ و گیتار کلاسیک: آموزش گیتار پاپ و کلاسیک در هم آوای ترانه.

 

استفاده از تیونر الکترونیکی

تیونرها انواع مختلفی دارند و نوع الکترونیکی یک از آن‌هاست. البته یکی از ساده ترین راه‌ها برای کوک کردن استفاده از نرم افزارهای مخصوص در گوشی هوشمند است.

برخی از تیونرهای الکترونیکی بر اساس لرزش سیم کار می‌کنند. بدین صورت که تیونر به هد استاک گیتار متصل شده و با توجه به لرزش سیم نت را نشان می‌دهد که در مرحله بعد تغییرات لازم در جهت کوک، انجام می‌گیرد. این نوع تیونرها دارای نمایشگر LCD هستند.

برخی دیگر از تیونرها نیز دارای میکروفون بوده و رو به روی گیتار قرار می‌گیرد، برای کوک کردن دقیق از این روش، صدا باید واضح بوده و به میکروفون برسد. این نوع تیونر برای گیتار آکوستیک و الکتریک -در صورت داشتن جک-  نیز مناسب است.

 

مطلب انواع گیتار را مطالعه کنید تا با مدل‌های مختلف گیتار آشنا شوید.

 

کوک کردن گیتار با گوشی هوشمند

 

کوک کردن گیتار با گوشی هوشمند

نرم افزارهای مختلفی برای کوک کردن گیتار وجود داشته که در محیط کاربری با یکدیگر تفاوت دارند. اساس کار این نرم افزارها نیز بر پایه میکروفون بوده و پس از ضربه زدن به سیم با چرخاندن گوشی‌ها می‌توان گیتار را کوک کرد. Guitar Tuna از جمله اپلیکیشن‌های معروف مخصوص کوک گیتار است. البته نکته ای را هنگام کوک کردن باید درنظر گرفت و آن آهسته چرخاندن گوشی است، چرا که اگر به یکباره گوشی را بچرخانید مخصوصا در زمانی که می‌خواهید سیم را سفت کنید، امکان پاره شدن سیم‌ها وجود دارد.

مراحل کوک کردن گیتار بدین ترتیب است:

  • دستگاه تیونر یا تلفن همراه را نزدیک گیتار قرار داده و چک کنید که روی فرکانس ۴۴۰ هرتز باشد.
  • به سیم مورد نظر ضربه زده تا سیم به صدا درآید، با توجه به نت نشان داده شده، گوشی‌ها را سفت و یا شل کنید تا به کوک مورد نظر برسید. اگر در حال کوک سیم چهارم هستید، اگر نت نشان دهنده تیونر بم تر از D باشد، باید گوشی مورد نظر سیم را سفت تر کرد. با شل کردن گوشی‌ها نیز نت صدای سیم بم‌تر می‌شود. برای سیم‌های دیگر نیز باید همین روش را انجام داد.

کوک کردن گیتار با استفاده از کیبورد یا پیانو

یکی از روش‌های کاربردی برای کوک گیتار استفاده از کیبورد یا پیانو است که البته برای افراد مبتدی مناسب نمی‌باشد چون باید نت‌ها از طریق گوش دادن، باهم یک‌صدا و کوک شوند.

برای این کار ابتدا باید نت دو میانی را در پیانو یا کیبورد پیدا کرده و سپس سیم ششم گیتار را با نت می (E) که دو اکتاو پایین‌تر از نت دو میانی (C4، اکتاو چهارم در پیانو) است، کوک کنید. سپس می‌توان با روش فرت پنجم، ادامه کوک را انجام داد؛ یا اینکه سایر سیم‌ها را نیز با استفاده از کلیدهای کیبورد کوک کرد.

برای کوک کردن گیتار با روش فرت پنجم، مراحل زیر را باید انجام دهید:

ابتدا سیم شش را به طور دقیق روی نت می(E) کوک کنید. برای کوک کردن سیم‌های دیگر به این روش عمل کنید:

سیم پنجم: حال فرت پنجم سیم شش را به صدا دراورده و صدای آن را با سیم پنجم مطابقت دهید تا یکسان شوند.

سیم چهارم: فرت پنجم سیم پنجم را به صدا دراورده و صدای آن را با سیم چهارم هماهنگ کنید.

سیم سوم: فرت پنجم سیم چهارم را به صدا دراورده و تا یک صدا شدن آن‌ها به کوک کردن گیتار ادامه دهید.

سیم دوم: فرت چهارم سیم سوم را به صدا دراورده و با توجه به این صدا، سیم دوم را کوک کنید.

سیم اول: مانند سیم‌های دیگر فرت پنجم سیم دوم را به صدا دراورده و صدا را یکسان کنید.

روش‌های دیگر کوک گیتار

در بالا کوک استاندارد گیتار را بیان کردیم در این بخش به انواع دیگر کوک گیتار که به آن‌ها کوک غیر استاندارد یا غیر معمول گفته می‌شود، می‌پردازیم.

در زبان ایتالیایی scordare به معنای ناهماهنگ کردن است؛ در موسیقی نیز، به هر نوع کوک غیر استاندارد یا غیر معمول اشاره می‌کند. سه مدل کوک غیر استاندارد، برای گیتار مورد استفاده قرار میگیرد، این روش‌ها عبارتند از:

  1. روش Drop-D: این روش یکی از ساده ترین روش‌ها برای کوک غیر استاندارد است؛ همچنین در سبک راک و متال نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش سیم ۶ بجای نت می یا E، باید روی نت رِ یا D کوک شود، این سیم باید با سیم چهارم هم نت گردد. Drop-D اغلب در قطعاتی استفاده می‌شود که در گام D Major یا D Minor باشند؛ درضمن هدف از این کوک ایجاد رزونانس کمتر روی سیم پایین است.

روش‌های مختلف کوک کردن گیتار

۲٫ روش Double Drop-D: این روش کوک کردن، مورد استفاده بسیاری نوازندگان مانند Jimmy Page ، Neil Young ، Robbie Krieger و Puddle of Mudd’s Wes Scantlin بوده است. این روش شبیه Drop-D است با این فرق که سیم یک گیتار روی D کوک می‌شود.

روش Double Drop-D: این روش کوک کردن

 

  1. روش Open G: کیت ریچاردز از جمله هنرمندانی است که از این روش کوک کردن استفاده می‌کند. در این روش سیم‌ها هماهنگ با آکورد G (سل ماژور) کوک شده و نت‌های دست باز بدین شرح است:

سیم ۱ D،       سیم ۲ B،       سیم ۳ G،     سیم ۴ D،       سیم ۵ G،       سیم ۶ D.

روش Open G: کیت ریچاردز از جمله هنرمندانی است

 

کوک کردن از طریق هارمونی یا فلاژوله

در این روش روی فرت ۱۲ سیم ۶، هارمونی یا فلاژوره را اجرا کرده و با سیم یک کوک می‌کنیم. در این صدا حالت زنگ پیدا کرده، در گوش می‌ماند و هماهنگی دو صدا به گونه ای واضح‌تر قابل تشخیص است. نکته قابل توجه در این روش، کوک سیم یک است که باید کاملا دقیق باشد. سیم پنجم با نت لا سیم ۳ فرت ۲، سیم چهارم با نت ر سیم ۲ فرت ۳، سیم سوم با نت سل سیم ۱ فرت ۳ و  سیم دوم با نت سی سیم ۱ فرت ۷ کوک شده و یک صدا می‌گردد.

مدت زمان نگهداری کوک گیتار و باقی ماندن آن در کوک

گیتار از جمله سازهایی است که مدت طولانی کوک را به صورت دقیق نگه نمی‌دارد و با تغییر کشش سیم‌ها، کوک نیز تغییر می‌کند. همواره بهتر است پیش از تمرین و شروع نواختن گیتار کوک آن چک شود. البته تعویض بموقع سیم‌ها در صورت لزوم، باعث می‌شود که هم صدای ساز بهتر شود و هم کوک نشدن نت‌ها رفع شود. چراکه اگر سیم‌ها بیش از حد کهنه شوند و یا مرغوب نباشند، مشکلاتی در کوک کردن ساز به وجود می‌آید و نت‌ها به درستی کوک نمی‌شوند.

معرفی بهترین تیونر برای کوک کردن گیتار بهمراه لینک دانلود

همانطور که بیان کردیم، نرم افزارهای مختلفی برای کوک کردن گیتار وجود دارند که برخی تنها برای IOS و اندروید بوده و برخی دیگر برای هر دو سیستم عامل طراحی شده است. در ادامه بهترین تیونر برای گیتار را معرفی خواهیم کرد، که در صورت تمایل میتوانید از طریق لینک دانلود آن را دریافت کنید.

  1. Guitar Tuna

Guitar Tuna

این اپلیکیشن محیط کاربری ساده ای داشته و تنها با ضربه به سیم مورد نظر، میزان خارج بودن نت را تشخیص می‌دهد. علاوه بر این، فرم صحیح آکوردها را نیز در اختیار نوازندگان قرار می‌دهد. البته برای کوک‌های پیشرفته تر، باید نسخه غیر رایگان را خریداری کرد.

لینک دانلود برای اندروید:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ovelin.guitartuna&hl=en&gl=US

لینک دانلود برای آیفون:

https://apps.apple.com/us/app/guitartuna-tuner-chords-tabs/id527588389

 

  1. Fender Tune

 

Fender Tune

این اپلیکیشن متعلق به شرکت فندر بوده و با به صدا دراوردن هر سیم، میزان خارج بودن آن مشخص می‌گردد. همچنین این برنامه تنظیم کوک، از کوک‌های مختلفی مانند DADGAD، Drop D و موارد دیگر پشتیبانی می‌کند.

لینک دانلود برای اندروید:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fender.tuner&hl=en&gl=US

لینک دانلود برای آیفون:

https://apps.apple.com/us/app/fender-tune-guitar-tuner-app/id1107017950

 

  1. Smart Metronome

از دیگر نرم افزارها می‌توان به اسمارت مترونوم اشاره کرد؛ صفحه اول این برنامه مربوط به مترونوم است که البته کار با مترونوم نیز در موسیقی بسیار مهم است، در عین حال مترونم این برنامه نیز یکی از بهترین مترونم های طراحی شده برای گوشی های هوشمند می‌باشد. صفحه‌ی دوم این برنامه، به تیونر اختصاص داده شده است که می‌توان با آن سازهای مختلف از جمله گیتار را کوک کرد؛ این برنامه از تیونری قدرتمند برخوردار است که یکی از امکانات آن تنظیم حساسیت می‌باشد که در نتیجه نهایی بسیار تاثیر گذار است. توجه داشته باشید که برنامه‌ای مانند گیتار تیونا مخصوص گیتار طراحی شده است و نمی‌شود با آن هر سازی را کوک کرد.

لینک دانلود برای اندروید:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ihara_product.SmartMetronome&hl=en&gl=US

لینک دانلود برای آیفون:

https://apps.apple.com/us/app/smart-metronome-tuner/id889571826

 

جمع بندی

در نوازندگی گیتار، توانایی کوک کردن این ساز الزامی بوده چرا که با توجه به شرایطی مختلفی که ساز در آن قرار می‌گیرد، از کوک خارج می‌شود. از سوی دیگر نواختن با گیتاری که صدای مطلوب ندارد نیز، لذت بخش نیست. از این رو پس از مدتی هنرجویان باید خود توانایی کوک کردن ساز را داشته باشند، که این مبحث یکی از مراحل آموزشی در کلاس‌های آموزش گیتار می‌باشد. روش‌های مختلفی برای اینکار وجود دارد که ساده ترین آن استفاده از اَپ‌های مخصوص کوک گیتار است. علاوه بر این در این مطلب به روش‌های غیر استاندارد کوک که برخی نوازندگان از آن بهره می‌بردند، اشاره کرده‌ایم. همچنین می‌توان از طریق گوش، روش فرت پنجم و… برای کوک کردن ساز اقدام کرد.

بنابر مطالبی که گفته شد سعی کنید که همواره سیم‌های گیتار خود را کوک کنید تا صدای بهتری از سازتان به گوش برسد.

 

برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام در کلاس گیتار در تهران با ما از قسمت مشاوره در تماس باشید.

دیدگاه‌ خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن
باز کردن چت