نکات کلیدی و راهکارهای موثر در خوانندگی

خوانندگی و آواز در سبک‌های متنوعی  دنبال می‌شود و عوامل بسیاری برای موفقیت در این راه وجود دارد، شروع کردن خوانندگی بخاطر گستردگی آن خیلی وقتها چالش برانگیز است؛  سوال‌هایی مانند: خوانندگی را از کجا شروع کنیم و یا چه سنی برای خوانندگی بهتر است معمولا در شروع مسیر خوانندگی در ذهن افراد بوجود می‌آیند که گاهی باعث گیج شدن آنها می‌شوند. ما قصط داریم در این مطلب به این سوال‌ها پاسخ دهیم و همچنین راهکارهای موثر در خوانندگی را ارائه دهیم، پس با ما تا پایان همراه باشید.

بهترین سن برای شروع خوانندگی

شروع خوانندگی و آواز نیازمند علاقه و حمایت است. بسیاری از افراد از سنین پایین یادگیری را شروع می‌کنند؛ برخی در نوجوانی و برخی دیگر در بزرگسالی. تکنیک‌هایی که با هر فرد در سن‌های مختلف کار می‌شود، گاه متفاوتند و باید نوع صدا و شرایط فرد را در نظر گرفت. تفاوت هایی که در سه رنج سنی وجود دارد را می‌توان اینگونه بیان کرد:

 

آموزش خوانندگی به کودکان: آموزش آواز خواندن به کودکان در سنین پیش‌دبستانی می‌تواند شروع شود. در این دوره کودکان، قادر به یادگیری چگونگی تلفظ و  همچنین بیان بهتر کلمات، تکنیک‌های آوازی ساده، نت‌خوانی و سلفژ در راستای تربیت شنوایی که اساس خوانندگی می‌باشد، هستند.

 

آموزش خوانندگی به نوجوانان: این سنین برای آموختن تکنیک‌های پیشرفته‌تر و برقراری تعادل بین استفاده از صدا و تکنیک های آوازی مناسب است. اما همچنان به دلایل فیزیولوژیک، بهتر است از تمرین های پر فشار خود داری شود و نسبت به توان‌مندی طبیعی صدای نوجوان با او تمرینات آوازی انجام شود.

 

آموزش خوانندگی به جوانان و بزرگسالان: بهترین سن برای شروع خوانندگی و آواز خواندن پس از سنین بلوغ می‌باشد؛ در عین حال هر زمان که یک بزرگسال به خواننده شدن  و آواز خواندن علاقه‌مند شود، می‌تواند شروع کند. دلیل این موضوع این است که تارهای صوتی همانند دیگر اعضای بدن تا پایان سن بلوغ در حال رشد و تغییر هستند بنابراین بهتر است تکنیک های پیچیده، دشوار و پر فشار آموزش آواز در سنین جوانی و بزرگسالی آموزش داده شود که البته هرچه زودتر انجام شود بهتر است.

 

برای خوانندگی باید از کجا شروع کنیم؟

خوانندگی آن هم به صورت حرفه‌ای، به زمان و تمرین مداوم نیاز دارد. برای پیشرفت در این عرصه باید به جنبه‌های مختلف آن پرداخت تا نتیجه‌ی دل‌خواه بدست آید؛ در ادامه به چند راهکار موثر در شروع خوانندگی می‌پردازیم:

در ابتدا باید علاقه و سبک مورد نظر را پیدا کرد، چراکه اولین قدم برای شروع خوانندگی به حساب می‌آید. یکی از سبک‌های ، آواز پاپ یا آواز سنتی می‌تواند انتخاب مناسبی برای شروع خوانندگی باشد. در ادامه باید نوع صدا توسط استاد آواز مجرب مشخص شود، چرا که این بخش چه در بانوان و چه در آقایان بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

در ادامه می‌بایست تمرینات صداسازی و سلفژ، متناسب با سبک و علاقه‌ی شما زیر نظر یک استاد آواز مجرب انجام شود و پس از مدتی خواندن آهنگ‌ها و قطعات آغاز می‌شود به یاد داشته باشید که در ابتدا از آهنگ های ساده شروع کنید و به مرور به سراغ آهنگ های سخت بروید. در شروع خوانندگی اصلا نباید عجله داشته باشید چون تارهای صوتی مانند ماهیچه ها عمل می‌کنند و باید تقویت شوند. در کنار این موارد باید تحریر‌های مختلف و انواع ویبره را تمرین کنید تا بر آن ها مسلط شوید.
یکی از موارد مهم در پیشرفت خوانندگی استفاده از روش‌های آموزش آواز است، که یکی از این روش‌های نوین برای تقویت صدا و انجام تکنیک‌های آوازی، متد CVT می‌باشد که توسط کاترین سدولین نوشته شده است. در این روش، سه اصل کلی، چهار مد اصلی(Neutral, Curbing, Overdrive, Edge) و تمرین‌های آن‌ها بیان می‌شود. هر یک از این مدها مشخصه و ویژگی‌های خود را داشته و با تمرینات مشخصی می‌توان از آن‌ها در آواز خواندن استفاده کرد.
هدف از این روش خوانندگی ترکیب این مدها با رعایت ۳ اصل کلی سی‌وی‌تی (CVT) است تا بتوان بدون محدودیت به خلاقیت دست یافت.
در مقاله ای دیگر بطور کامل متد CVT و تکنیک‌های آن را توضیح دادیم که با خواندن آن می‌توانید به اطلاعات بیشتری دست پیدا کنید.

یکی دیگر از راهکار های موثر در خوانندگی که خیلی مهم است، تجربه‌ی خواندن و ضبط صدا در محیط استودیو موسیقی و یا اجرا بر روی استیج در حضور افراد می‌باشد. تجربه‌ی خوانندگی در هر دو محیطی که گفته شد کمک شایانی به پیشرفت مسیر خوانندگی می‌کند.

 

آموزش خوانندگی در تهران

یکی از برنامه های موسسه و آموزشگاه موسیقی هم آوای ترانه در دوره های حرفه‌ای آموزش خوانندگی، برگذاری کلاس خوانندگی و آواز در محیط استودیو برای هنرجویان سطح بالا می‌باشد؛ در این دوره‌ها آهنگ‌ها و قطعات انتخاب شده، در استودیو موسیقی هم آوای ترانه ضبط می‌شود تا هنرجو هم کار کردن با میکروفن، هدفون و …. را آموزش ببیند و هم اینکه با قرار گرفتن در محیط استودیو موسیقی تجربه های لازم را کسب کند. همچنین مجموعه هنری هم آوای ترانه با برگذاری کنسرت های هنرجویی امکان خوانندگی بر روی استیج را نیز برای هنرجویان آواز و خوانندگی فراهم می‌کند.

 

چگونه خواننده بهتری شویم؟

وارد شدن به هر راهی نیاز به صبوری و پشتکار دارد. بسیاری از افراد خواهان پیشرفت سریع در خوانندگی در ابتدای راه هستند اما امکان پذیر نیست. چراکه رعایت برخی نکات و تمرین کردن تکنیک‌ها برای رسیدن به نقطه مورد نظر برای خوانندگی و اجرای قطعات، بخشی از این مسیر است. حال بهتر است به بخشی از نکاتی بپردازیم که باید در نظر گرفت.

 

تمرین و پشتکار

تمرین هر روزه با توجه به نوع صدا و تکنیک‌های گفته شده در کلاس ضروری است؛ بازه صدای هر فرد خاص خود بوده و با تمرین و تکرار می‌توان به شرایط ایده آلی رسید.

علاوه بر تکنیک‌های آوازی تخصصی تر، تمرین روزانه تنفس به روش صحیح را در نظر داشته باشید.

مراقبت از صدا و حنجره و گرم کردن صدا

حفظ سلامت صدا و حنجره اهمیت بسیاری دارد و نباید با روش‌های نادرست و غیر علمی به آن آسیب زد. علاوه بر استفاده از تکنیک‌های درست، تغذیه مناسب نیز در سلامت صدا تاثیر دارد. یکی از توصیه های مهم مصرف روزانه‌ی آب برای جلوگیری از خشکی گلو و گرفتگی صدا است.

قبل از اینکه شروع به تمرین کنید حتما باید صدای خود را گرم کنید، یکی از تمرین های مناسب برای گرم کردن صدا استفاده از تکنیک هامینگ است؛ درضمن نباید با صدای بلند و طولانی خواندن به تارهای صوتی آسیب زد، بدین منظور با کمک استاد آواز باید محدوده صدایی خود را پیدا کنید. استراحت دادن به صدا و تارهای صوتی بین تمرین‌ها نیز ضروری می‌باشد. تقریبا برای هر ۱ یا ۲  ساعت تمرین به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه به صدا استراحت دهید.

 

اهمیت حالت سر و بدن در خوانندگی

یکی از موارد مهم دیگر در شروع خوانندگی حالت سر و بدن می‌باشد؛ که بهترین حالت سر و بدن را باید هنگام خوانندگی در نظر داشت. آواز خواندن در حالت ایستاده بهتر از نشسته است و تنفس بهتر انجام می‌گیرد. در حالت ایستاده باید صاف ایستاد و سر در زاویه ۹۰ درجه بوده و انقباضی در فک‌ها وجود نداشته باشد. شانه ها نیز نباید گرد و سر نیز نباید رو به  جلو باشد. به صورت کلی، هر فرد باید بهترین فرم صحیح و راحت بدن خود را بدست آورد. درضمن با تمرین کردن با آینه از حرکت های زیاد و اضافی سر و دست‌ها در موقع آواز خواندن نیز خودداری کنید.

 

روی ریتم خواندن و مسلط بودن به متن شعر

از موارد مهم دیگر، حفظ بودن متن ترانه است همچنین آکسان گذاری و انتخاب تاکیدهای مناسب نسبت به مفهوم و حس ترانه.
به یاد داشته باشید که در خوانندگی تسلط به شعر و ریتمِ کلمات، نیز به اندازه صدای خوب و تمرین اهمیت دارد و این موضوع باعث می‌شود تا از نفس نفس زدن های اضافی و فالشی های مربوط به لحن  جلوگیری شود.

 

آشنایی با تئوری موسیقی و گام‌ها در خوانندگی

آشنایی با یک ساز یا تئوری موسیقی برای خوانندگان مبتدی ضروری نیست؛ اما برای خوانندگان حرفه ای، آشنایی با گام‌ها، آکوردها   و شناخت محدوده صدایی ضرورت دارد.

 

نقش حروف صدادار و بی‌صدا در خوانندگی و آواز

شناخت حروف صدادار و بی‌صدا در آواز خواندن بسیار مهم است، اصولا تمرینات مربوط به آواز و خوانندگی روی حروف صدادار تکیه دارند و با دیگر حروف بی صدا ترکیب می‌شوند. در زبان فارسی ۶ حرف صدادار وجود دارد که عبارتند از:

آ، ای، او (حروف صدادار بلند)

َ، ِ، ُ (هروف صدادار کوتاه).

اگر حروف کوتاه به ساکن ختم شود به حروف بلند تبدیل شده و اگر حروف بلند به ساکن ختم شوند به خروف کشیده تبدیل می‌شوند.

تکنیک های خاصی در این مورد وجود دارد که با تمرین در کلاس آواز به تقویت صدا کمک می‌کند. انواع تحریرها نیز معمولا بر روی همین حروف مخصوصا خروف صدادار بلند و کشیده انجام می‌شوند.

 

استفاده از تنفس دیافراگمی یا تنفس شکمی

راه‌کار مهم دیگر در خوب آواز خواندن استفاده از تنفس دیافراگمی است؛ اما معمولا تنفس سینه ای بین همه متداول است؛ که می‌بایست برای آواز خواندن به تنفس شکمی یا دیافراگمی تبدیل شود.  با تنفس دیافراگمی هوای بیشتری در ریه ذخیره می‌شود و نفس گیری هنگام خواندن دشوار نخواهد بود. در تنفس دیافراگمی یا تنفس شکمی، قفسه سینه تقریبا در دم و بازدم ثابت می‌ماند و پرده دیافراگم تغییر می‌کند، این تغییر نیز با حرکت شکم مشخص می‌شود؛ به بیان دیگر هوا به سمت پایین شُش‌ها حرکت می‌کند، و با فشار آوردن به پرده دیافراگم، شکم به سمت بیرون هدایت می‌شود. علاوه بر این به  آن تنفس ۳۶۰ درجه نیز می‌گویند چرا که پهلو و دنده ها از کنار نیز باز می‌شوند.

یادتان باشد چون صدا توسط بازدم تولید می‌شود انجام تنفس صحیح در خوانندگی اهمیت بسیار زیادی دارد.
نکته‌ی مهم دیگر این است که در هنگام خواندن، مشخص کنید که در کدام قسمت های شعر می‌خواهید نفس بگیرید؛ باید توجه داشته باشید که نفس گرفتن صدا را قطع می‌کند بنابراین نمی‌توانید در هر جایی نفس بگیرید، به همین خاطر معمولا توصیه می‌شود که با کم‌ترین تعدادی که برایتان راحت است شعر و آهنگ را اجرا کنید.

 

استفاده از صدای سر، صدای میانی و صدای سینه‌ای

شناخت و استفاده از جایگاه صدا در ماسک صورت بسیار مهم است. بجز صدای میانی که در ناحیه صورت تولید می‌شود، دو نوع صدای دیگر وجود دارد که شناخت آن در آواز بسیار اهمیت دارد. صدایی که در ناحیه پیشانی تولید می‌شود که به آن صدای سر و صدایی که در ناحیه سینه تولید می‌شود که به آن صدای سینه‌ای  گفته می‌شود. صدایی که از سمت سینه می‌آید حجیم‌تر اما از شدت کم‌تری برخوردار است؛ اما صدای سر با شدت بیشتر ولی نازک‌تر تولید می‌شود.

این دو نوع صدا در خانم‌ها و آقایان به عبارت زیر است:

آقایان با صدای باس(صدای سینه‌ای تر)، آقایان با صدای تنور(صدای سر)؛

خانم‌ها با صدای آلتو(صدای سینه‌ای تر)، خانم‌ها با صدای سوپرانو(صدای سر).

صدای میانی همان طور که از نامش پیداست بیشترین محدوده ایست که در خواندن، حرف زدن و …. استفاده می‌شود و در تمام محدوده های صدایی وجود دارد.

 

راه ورود به بازار حرفه‌ای خوانندگی چیست؟

ورود به بازار حرفه‌ای در خوانندگی دارای دشواری‌ها و پیچیدگی های خاصی می‌باشد چراکه در خوانندگی حرفه‌ای، رقابتِ بسیار زیادی وجود دارد. در عین حال در جوامع مختلف نیز متفاوت است.

در ادامه به مواردی که یک خواننده برای موفقیت در بازار حرفه‌ای خوانندگی دارد می‌پردازیم:

خواننده نیاز به یک گروه تشکیل شده از شاعر، آهنگساز، تنظیم کننده و میکس‌من دارد؛ پس از تولید آهنگ‌ها باید به اسم هنری خود که همان برند سازی است بسیار دقت کند، سپس با تبلیغات و پخش مناسب در منابع معتبر پخش موسیقی، آهنگ هایش را به گوش مخاطبان برساند و با بازخوردی که از مخاطبانش میگیرد به کارش ادامه دهد تا از طرف جامعه به عنوان یک خواننده حرفه‌ای پذیرفته شود.

 

مطلب پیشنهادی برای خانم هایی که علاقه‌مند به یادگیری آواز هستند: کلاس آواز بانوان در هم آوای ترانه.

 

کلام آخر

درنهایت موفقیت در خوانندگی به عوامل زیادی بستگی دارد و تنها داشتن صدایی خوب عامل موفقیت نیست، بلکه باید با تمرین روزانه و یادگیری تکنیک های آوازی، صدا را تقویت کرد. همچنین در آواز هرچه به سمت حرفه‌ای شدن پیش می‌روید، ساز زدن و دانستن سلفژ و تئوری موسیقی از عوامل بسیار مهم در جهت موفقیت می‌باشد. تمام نکات گفته شده نیز بین بانوان و آقایان با کمی اختلاف مشترک بوده و ظرافت ها و فنون آوازی مورد نظر بر اساس نوع صدای افراد تعیین می‌شود.

 

شما می‌توانید در همین راستا، با قیمت های مناسب از امکانات موسسه هنری هم آوای ترانه از جمله دریافت مجوز، استدیو ضبط، استودیو تمرین و …. برخوردار شوید، همچنین از مشاوره رایگان در جهت پیشرفت مسیر خوانندگیِ خود استفاده کنید و در صورت تمایل برای شرکت در کلاس آواز در تهران برای سبک های مختلف با ما در تماس باشید.

 

برای دیدن شماره تماسها اینجا کلیک کنید

 

دیدگاه‌ خود را بیان کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به بالای صفحه بردن