اهمیت داشتن یادگیری موسیقی از سنین پایه، سبب ایجاد شاخه ای از موسیقی به نام آموزش موسیقی کودکان شده است.
دنیای کودکان نسبت به بزرگ سالان متفاوت است بنابرین برای آموزش موسیقی به کودکان باید از روش های مخصوص به کودکان استفاده کرد. تمامی ویژگی های کودک را باید در موقع آموزش دادن موسیقی به آنها در نظر گرفت تا بتوان استعداد های کودک را در زمینهی موسیقی شکوفا کرد.
در این مطلب به اهمیت یادگیری موسیقی در سنین پایه، مزایای موجود در آموزش موسیقی کودکان، معرفی چند تا از بهترین روش های آموزش موسیقی کودکان و نیز به همه نکاتی که برای یادگیری موسیقی کودکتان نیاز دارید بدانید خواهیم پرداخت.
اهمیت یادگیری موسیقی در سنین پایه
شروع موسیقی از سنین پایه بهترین تاثیر را در یادگیری و پرورش استعداد کودک دارد. کودکان در سنین پایین در کسب مهارت، انعطاف پذیری بالایی دارند و باید کودکان را از همان ابتدا در معرض موسیقی مخصوصا موسیقی خوب، درست و با کیفیت قرار داد و آن ها را وارد دنیای موسیقی کرد. آموزش موسیقی از سن کم تاثیر زیادی در پرورش استعداد کودک و تبدیل شدن آنها به یک استاد موسیقی در آینده دارد همانطور که اکثر نابغه ها و اساتید موسیقی از سنین پایین آموزش موسیقی را شروع کرده اند. از فرصت و قابلیتی که کودکتان در یادگیری دارد به بهترین نحو استفاده کنید تا از آن ها یک استاد موسیقی بسازید.
آموزش موسیقی به کودکان در شرق تهران
در موسسه و آموزشگاه موسیقی هم آوای ترانه که در منطقه هروی تهران میباشد، کلاسهای آموزش موسیقی کودکان،، در فضایی امن و در عین حال کاملا تخصصی تدریس میشود که در ابتدا استعداد کودک در یادگیری موسیقی، همچنین داشتن آمادگی برای انجام تمرینها سنجیده میشود، تمام این فرایند بدون هزینه و کاملا رایگان میباشد و در صورت رضایت کامل، ثبت نام کلاس موسیقی کودکتان انجام میشود؛ لطفا قبل از مراجعه به آموزشگاه از لینک زیر با همکاران ما تماس بگیرید تا برایتان یک وقت اختصاصی با استاد موسیقی کودکان تنظیم شود.
برای دیدن شمارههای تماس اینجاکلیک کنید.
مزایای آموزش موسیقی کودکان
برای پاسخ دادن به این سؤال که چرا یک کودک باید آموزش موسیقی ببیند، می خواهیم شما را از مزایای شگفت انگیزی که یادگیری موسیقی در تمام بخش های زندگی کودک دارد مطلع کنیم.
به تاثیرات و مزایای آموزش موسیقی که در ادامهی این مطلب آورده شده است توجه فرمایید چراکه در پرورش کودکان بسیار اهمیت دارند.
افزایش هوش کودک:
فرایند یادگیری موسیقی و مشغول شدن کودکان با موسیقی IQ مغزشان را زیاد میکند چون موسیقی بخش های مختلفی از مغز را درگیر میکند و همچنین به دلیل قرار گرفتن در موقعیت های مختلف EQ مغزشان نیز تقویت میشود.
استاد آذین معتمدرسا مدرس موسیقی به کودکان در هم آوای ترانه.
اجرای موسیقی توسط هنرجویان خردسال در کنسرت هنرجویی آموزشگاه موسیقی هم آوای ترانه
درگیر شدن حسهای مختلف یادگیری در آموزش موسیقی کودکان:
بطور معمول بیشتر یادگیری از طریق چشم یعنی حس بینایی صورت میگیرد و حسهای دیگر آنچنان تقویت نمیشوند اما در روشهای آموزشی برای کودکان، حس شنوایی با گوش دادن به نت های موسیقی و تشخیص تفاوت بین آنها و حس لامسه با نواختن سازهای مخصوص کودکان مانند طبلک، بلز و فلوت ریکوردر، در کنار بینایی تقویت میشوند. این موضوع بسیار مهم است چراکه تحقیقات نشان دادهاند که یک فرد هر چقدر از تعداد بیشتری از حسهای پنج گانهی خود استفاده کند در زندگی موفقیتهای بیشتری را به دست میآورد.
تاثیر آموزش موسیقی کودکان در توانایی درک بهتر مفاهیم:
قدرت ذهن کودکانی که موسیقی کار میکنند به مرور زمان بیشتر میشود و توانایی آن ها در درک مفاهیم و دادهها، نسبت به کودکانی که موسیقی کار نمیکنند بهتر میشود.
افزایش خلاقیت، با آموزش موسیقی کودکان:
قدرت تجسم و خلاقیت کودکان با تمرین های مخصوصی که در کلاسهای موسیقی وجود دارد تقویت میشود و می توانند در سایر بخش های زندگی ازآن استفاده کنند.
آموزش موسیقی کودکان و بهتر شدن عملکرد درسی:
برخی از والدین فکر میکنند یادگیری موسیقی باعث کاهش عملکرد درسی و نرسیدن به کارهای مدرسه میشود در صورتی که تحقیقات برعکس این را نشان داده اند. بر اساس تحقیقاتی که در مدارس آمریکا انجام شده است نمره و عملکرد درسی دانش آموزانی که ساز مینواختند بهتر از سایر بچهها بوده است. که دلیل اصلی آن افزایش تمرکز با تمرین های موسیقی بوده است که در درس خواندن هم تاثیر مثبت داشته است.
تقویت در یادگیری زبانهای مختلف:
شباهت زیاد یادگیری موسیقی به یادگیری زبان باعث تقویت و یادگیری بهتر زبان های خارجی در کودکانی که فعالیت موسیقی انجام میدهند میشود.
کنترل پرخاشگری و آرامش بیشتر
یکی از مزایای مهم آموزش موسیقی کودکان، کم شدن پرخاشگری است که در بعضی از کودکان مشاهده میشود. کودکان در کلاس موسیقی با ساز زدن، شعر خواندن و بازی کردن از نظر احساسی، کنجکاویِ ذهنی و انرژی، به اندازه کافی تخلیه میشوند و این موضوع باعث آرامش بیشتر در کودکان میشود.
خواندن این تحقیق جالب را از دست ندهید: استعداد موسیقی در کودکان خود را چگونه رشد دهیم؟
نکاتی که قبل از ثبت نام فرزندتان در کلاس موسیقی باید بدانید
* قبل از اقدام به ثبت نام در کلاس موسیقی اول میزان علاقه فرزندتان به موسیقی را پیدا کنید و از آمادگی کودکتان برای شرکت در کلاس آموزش موسیقی کودکان مطمئن شوید.
* به سن کودکتان توجه کنید یادگیری موسیقی از سن ۴ سالگی هم میتواند شروع شود اما اینکه در هر سنی چگونه شروع شود و چه سازی مناسبتر است نیاز به دقت دارد.
* در کلاسهای موسیقی ویژه کودکان و خردسالان محیط آموزشی و معلم خوش اخلاق و با حوصله بسیار مهم است بنابراین قبل از ثبت نام از آموزشگاه موسیقی دیدن کنید و کمی با معلم صحبت کنید تا از نحوه برخورد و روش تدریس او مطلع شوید.
* همیاری والدین در فرایند یادگیری موسیقی بسیار مهم است. در هنگام انجام تمرین موسیقی در منزل با کودک خود همراه شوید و همیشه به آنها انگیزه بدهید و تشویقشان کنید.
آشنایی با چند روش آموزش موسیقی کودکان در جهان:
روشهای متنوعی در تدریس موسیقی به کودکان وجود دارد که توسط مربیهای مختلف استفاده میشوند. بعضی از بهترین شیوه های آموزش موسیقی کودکان، ایجاد کنجکاوی ذاتی کودک میباشد و به کودکان آموزش داده میشود تا از مهارت هایی مانند: دقت، تمرکز، توجه، خوب گوش دادن و خوب دیدن در حین کلاس موسیقی و انجام دادن تمرینهای موسیقی بخوبی استفاده کنند.
این روشها برای مدت طولانی مورد استفاده قرار گرفتهاند، و موفقیت این روشها تا حد زیادی ثابت شده است.
یکی از مواردی که در همه این روشها مشترک است این است که آنها به کودکان آموزش میدهند تا فقط شنونده نباشند بلکه کودکان را تشویق میکنند تا مشارکت فعال در موسیقی داشته باشند و خلاقیت خود را در موسیقی و نوازندگی بروز دهند. این روشها توسط معلمهای موسیقی کودکان در سراسر مدارس جهان استفاده میشود.
در اینجا به معرفی برخی از متدهای آموزشی مخصوص کودکان میپردازیم.
متد آموزشی اُرف
متد ارف یکی از روشهای محبوب و کاربردی آموزش موسیقی کودکان است که ذهن و بدن کودک را از طریق ترکیبی از آواز، رقص و بازیگری با استفاده از آلات موسیقی ساده و مخصوص این روش درگیر موسیقی میکند.
این روش توسط کارل ارف (Carl Orff)، آهنگساز آلمانی و مدرس موسیقی، در بین سالهای ۱۹۲۰ تا ۱۹۳۰ ایجاد شده است و ایدهی آن بر پایهی باور کارل ارف به اهمیت ریتم و حرکت در موسیقی شکل گرفته است.
ابزارهای موسیقی که در این روش استفاده میشوند شامل سازهای سیلوفون(xylophones) متالوفون(metallophone) بلز، فلوت ریکوردر، طبلک، چوبک و غیره است.
این روش به کودکان کمک میکند تا موسیقی را در سطح فهم و درک خود یاد بگیرند. این کار با تاکید بر ادغام موسیقی با سایر هنرها ازجمله داستان، شعر و حرکات بدن میباشد. به این صورت که معلم داستان یا شعر را در کلاس میخواند و کودک با استفاده از ابزارهای موسیقی جلوههای صوتی را با نواختن به آن اضافه میکند. سپس معلم نیز با ساز با بچهها همراه میشود.
یادگیری با روش ارف، موسیقی را در چهار مرحله: تقلید، اکتشاف، بداههپردازی و آهنگسازی به کودک آموزش میدهد.
متد آموزشی کودالی(kodaly)
این روش توسط زولتان کودالی(Zoltan Kodaly) آهنگساز و مدرس موسیقی مجارستانی ابداع شده است. فلسفه روش Kodaly این است که یادگیری موسیقی هرچه از سنین پایینتر شروع شود، تاثیر بیشتری دارد و اکثر افراد توانایی یادگیری موسیقی را از طریق موسیقی بومی و محلی و آهنگهای دارای ارزش هنری را دارند.
در روش کودالی آواز به عنوان پایه در آموزش موسیقی کودکان استفاده میشود.
یکی از مدلهای آموزشی این روش استفاده از علائم دست و انگشتان برای یادگیری نتهای موسیقی است، به این صورت که هر شکل خاص از دست و انگشتان نماد یک نت موسیقی است که برای یادگیریِ نت به کودکان در سنین پایین بسیار ساده و قابل فهم است. این علائم دست با سلفژ و خواندن نتها ترکیب میشود که سبب یادگیری صحیح خواندن در گام موسیقی میشود. و همچنین از یک سری ملودیهای ریتمیک برای یادگیری ریتم و سرعت استفاده میشود.
متد آموزشی سوزوکی
متد آموزشی سوزوکی توسط دکتر دانیل شینیچی سوزوکی، یک ویولنیست مشهور ژاپنی برای آموزش موسیقی کودکان ابداع شده است. او برای دادگاه امپریال ژاپن ساز میزد و یک گروه چهار نفره را با خواهر و برادرانش تشکیل داد. دکتر سوزوکی روش خود را برای آموزش ویولن به کودکان در یک مدرسه موسیقی در ژاپن و در سال ۱۹۶۴ اغاز کرد و این روش را به آمریکا معرفی نمود.
سوزوکی روش آموزشی خود را بر اساس توانایی ذاتی کودک در یادگیری زبان مادری پایه ریزی کرده است. او اصول اساسی درک زبان مادری را در یادگیری موسیقی به کار برد و روش خود را، رویکردِ زبان مادری نامید. از طریق گوش دادن، تکرار، حفظ کردن، ساختن واژگان و غیره که سبب میشود موسیقی بخشی از وجود کودک شود.
او به نوعی از یک روش غیر مستقیم استفاده میکرد بدین صورت که در مدرسه موسیقی، کودکان ابتدا آهنگ های بزرگ کلاسیک و قطعات موسیقی را به صورت منظم گوش میدادند که در نهایت آنها را یاد میگرفتند. در حالی که دانشآموزان در مدرسه هستند موسیقی به صورت مداوم پخش میشود تا آنها را در موسیقی غوطهور سازند. این کار باعث میشود کودکان، به مرور زمان گوش موسیقیایی خود را قوی کنند و همچنین تغییر گام، زمان بندی و سرعت را در موسیقی تشخیص دهند، در این روش دانشآموزان با مشاهده یاد میگیرند و به صورت گروهی آموزش میبینند.
متد آموزشی دالکروز
امیل جاش دال کروز، آهنگساز و مدرس موسیقی سوئیسی، این روش را برای آموزش ریتم، ساختار و بیان موسیقی از طریق ترکیب موسیقی و حرکات جنبشی بدن توسعه داد. این روش با تمرینهای شنیداری و سلفژ آغاز میشود تا گوش موسیقیایی کودک را تقویت کند. تفاوت آموزش سلفژ در روش دالکروز این است که همیشه با حرکات بدن ترکیب میشود.
هنرجویان ابتدا موسیقی را گوش میدهند سپس قطعه ای را که میشنوند با حرکات بدن که به صورت بداهه اجرا میشود بیان میکنند؛ مثلا نت و ریتم را با قدم زدن و دست زدن نشان میدهند.
فلسفه یادگیری موسیقی با این روش آن است که بهترین حالت یادگیری زمانی است که از طریق حواس چندگانه انجام شود. دال کروز معتقد بود که موسیقی باید از طریق حسگرهای لمسی، زیبایی شناختی ذهنی و بصری آموزش داده شود.
تفاوت میان روشهای نوین و روشهای قدیمی آموزش موسیقی کودکان
در روشهای قدیمی به دلیل رسمی بودن کلاس موسیقی کودکان و خشک بودن متدهای آموزشی امکان انگیزه و اشتیاق در کلاس و لذت بردن از تمرینهای موسیقی کمتر فراهم میشد.
متدهای نوین بر اساس یک مسیر وفرایند آموزشی مفرح برای کودکان پیش میروند که در کنار بازی و سرگرمی، کودکان مفاهیم جدی موسیقی را بخوبی فرا بگیرند.
برخلاف روشهای قدیمی ، در روشهای جدید نقش والدین و تاثیر گذاری آنها بر یادگیری کودک بیشتر بوده و بسیار مهم میباشد که باعث علاقهمندی و انگیزه بیشتر کودکان در خارج از کلاس موسیقی و در منزل برای تمرین موسیقی میشود. در اینجا باید به این نکته اشاره کنیم که والدین بهیچ وجح نباید برای تمرین کردن به کودکشان فشار بیاورند، بلکه باید تلاش کنند که کودک مشتاقانه و با حوصله موسیقی را تمرین کند نه از روی اجبار چراکه مجبور کردن کودک برای تمرین نتیجهای جز زده شدن و کنار گذاشتن موسیقی نخواهد داشت.
در آموزشگاه موسیقی هم آوای ترانه آموزش موسیقی کودکان بطور تخصصی و بر اساس روشهای نوین تدریس میشود که همانطور که گفته شد شما میتوانید قبل از ثبت نام از مشاوره حضوری کاملا رایگان بهرهمند شوید و در صورت تمایل، فرزندتان را در کلاس موسیقی کودکان ثبت نام کنید.
سوالهای متداول:
بهترین سن برای آموزش موسیقی به کودکان چه سنی است؟
همانطور که گفته شد از ۴ الی ۵ سالگی میتوان شروع کرد، که البته بهتر است با نظر استاد و با توجه به جسه، علاقه و استعداد موسیقی کودک تعیین شود.
بهترین ساز برای شروع موسیقی کودکان چیست؟
در ایران معمولا آموزش موسیقی به کودکان با روش ارف آموخته میشود که عموما از طبلک، چوبک، بلز و فلوت ریکوردر بیشتر استفاده میشود. در مواردی اگر کودک استعداد ویژهای در یک ساز از خود نشان داد میتوان با همان ساز موسیقی را به او آموزش داد.
آموزش موسیقی کودکان چقدر طول میکشد؟
معمولا آموزش موسیقی به کودکان میتواند تا پایان ۶ الی ۷ سالگی ادامه پیدا کند؛ از سن ۷ الی ۸ با تشخیص استاد موسیقی مجرب، کودک میتواند ساز مورد علاقه خود را انتخاب کند و به یادگیری موسیقی ادامه دهد.