تأثیر موسیقی بر رشد فردی و اجتماعی کودکان یکی از موضوعاتی است که مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. مطالعات نشان دادهاند که یادگیری موسیقی میتواند در ارتقای هوش، تمرکز، حافظه، خلاقیت و حتی استدلال کودکان مؤثر باشد. در ادامه این مطلب از موسسه و آموزشگاه موسیقی هم آوای ترانه به تاثیرات آموزش و یادگیری موسیقی در کودکان و افزایش هوش کودکان با موسیقی و عوامل آن میپردازیم.
بهبود عملکرد مغز و افزایش هوش کودکان با موسیقی
یکی از مهارتهایی که باعث بهبود عملکرد مغز میشود موسیقی است. از دلایل این امر میتوان به درگیر شدن و هماهنگی بین چند حس با یکدیگر و تقویت اعصاب مرکزی اشاره کرد. بهمین خاطر یادگیری موسیقی و انجام تمرینات آن مخصوصا به صورت دقیق و اصولی، در سنین پایه باعث افزایش هوش کودکان شده و بطور کلی در خلق و خو و احساسات و عواطف آن ها تاثیرات بسیار خوبی را میگذارد.
در ادامه به برخی از مهمترین آن ها میپردازیم
هوش فضایی و هماهنگی
یکی از تاثیرات آموزش موسیقی بر هوش کودکان، تقویت هماهنگی و هوش فضایی است. یادگیری سازهای مختلف مانند چوبک، طبلک، بلز و غیره کمک میکند مهارتهای هوش فضایی و هماهنگی کودکان به مرور تقویت شود. همچنین اجرای موسیقی، مشارکت در تمرینات موسیقی به شکل گروهی، هماهنگی حرکتی و انعطاف پذیری را ارتقا میدهد. علاوه بر این به گفته روانشناسان، امکان توسعه و رشد بیشتری در مسیرهای عصبی برای هماهنگی مغز، عصب و عضله به وجود میآید.
کاهش اضطراب
آموزش موسیقی به کودکان کمک میکند تا با استرسها و اضطرابهای روزمره خود بهتر برخورد کند. حتی گوش دادن به موسیقی آرامشبخش، میتواند احساسات منفی را کاهش دهد و آرامش روان کودک را بهبود بخشد. همچنین یادگیری موسیقی، نواختن سازها، خواندن، دست زدن و پا یا پا زدن همه و همه به کاهش هورمون استرس یا کورتیزول کمک میکنند. در نتیجه هرچه اضطراب در کودکان کاهش یابد، یادگیری و تمرکز بالاتر میرود؛ بنابراین کودک در تمام جنبههای یادگیری بهتر عمل میکند. این اتفاق به دلایلی که توضیح داده شد یکی از موارد مهم و تاثیرگذار در افزایش هوش کودکان با موسیقی به شمار میرود.
پیشرفت مهارتهای کلامی
مطالعات نشان دادهاند که آموزش موسیقی در کودکی میتواند به پیشرفت مهارتهای کلامی کمک کند. تلفظ صحیح، یادگیری کلمات و واژگان بیشتر با خواندن اشعار و ترانهها و درک بهتر ساختارهای جملات از مزایای تأثیر موسیقی بر مهارتهای کلامی کودکان است. با یادگیری موسیقی در سنین پایین عملکرد مغز نیز سریعتر شده و ثبت واژگان و یادکیری زبان راحت تر صورت میگیرد.
افزایش هوش کودکان با موسیقی و بهبود فعالیتهای مغزی
از دیگر موارد تاثیر آموزش موسیقی بر هوش کودکان، بهبود فعالیت مغز است. یادگیری موسیقی تاثیری مستقیم روی عملکرد مغز دارد و رشد مغز در کودکانی که وارد دنیای موسیقی میشوند متفاوت است. با یادگیری و انجام تمرینات اصولیِ موسیقی، نه تنها فعالیت مغز بیشتر شده بلکه روی اندازه و حجم مغز نیز تاثیر میگذارد. به طور مثال قسمتهایی از مغز نوازنده که با دستانش مرتبط بوده، اغلب بزرگتر است. جالب است بگوییم این تاثیرات مثبت، تا سنین پیری هم ادامه داشته و مغز عملکرد خود را در همان حالت نگه میدارد. این مورد نیز یکی از مهمترین موارد افزایش هوش کودکان با موسیقی میباشد که همانطور که گفته شد تاثیری طولانی مدت در سیستم مغزی یک فرد میگذارد.
تقویت حافظه و یادگیری
موسیقی کمک میکند تا کودکان بهتر اطلاعات را ذخیره کنند. تغییراتی که در مغز که با یادگیری و انجام تمرینهای موسیقی ایجاد میشوند، باعث افزایش قابلیت یادگیری و بهبود حافظه کودکان میشود. تحقیقات نشان داده اند که یادگیری موسیقی در کودکی تاثیر زیادی روی یادگیری برخی از دروس مانند شعر، ریاضی، یادگیری زبان انگلیسی و یا زبانهای دیگر و مهارتهای تحلیلی دارد؛ همچنین کودکانی که از کودکی شروع به نواختن یک ساز کرده اند عملکرد بهتری در انجام تکالیف درسی دارند و نمرات بهتری را کسب میکنند. به طور کلی با فراگیری موسیقی در سنین کودکی آن هم به صورت اصولی و دقیق، سرعت یادگیری در دیگر موضوعات نیز بیشتر میشود.
خلاقیت و افزایش هوش کودکان با موسیقی
موسیقی از هنرجویان فردی خلاق میسازد. کودکان با یادگیری موسیقی ظرفیت ذهنی خود را افزایش میدهند و آمادگی برای مهارتهای شناختی ایجاد میشود. هر چه ذهن کودک در این پروسه خلاق تر شود، به نوازنده متبحرتری تبدیل خواهد شد؛ چرا که موسیقی نیازمند خلاقیت بسیار است.
برای مطالعه بیشتر میتوانید مطلب استعداد موسیقی در کودکان خود را چگونه رشد دهیم را مطالعه کنید.
تاثیرات اجتماعی افزایش هوش کودکان با موسیقی
تعامل اجتماعی و انعطاف پذیری
موسیقی میتواند به کودکان کمک کند تا مهارتهای اجتماعی خود را بهبود بخشند. اجرای موسیقی به صورت گروهی، همکاری و تعامل بین کودکان را تقویت میکند و به افزایش انعطافپذیری آنان کمک میکند. یکی از نمونههای مشخص برای این موضوع، شرکت در کلاسهای موسیقی همراه با دیگر کودکان است که باعث ارتقای مهارتهای اجتماعی و رفتاری میشود. همچنین مهارت دوستیابی نیز از همان ابتدای کودکی به واسطه شرکت و تعامل جمعی در کلاسها و اجراهای گروهی بهبود مییابد.
افزایش اعتماد به نفس
از دیگر مزایا یادگیری موسیقی در کودکان افزایش اعتماد به نفس است. همراه شدن نوازندگی با خواندن باعث رشد توانایی و به طبع داشتن اعتماد به نفس بیشتر است. درضمن یادگیری یک ساز از کم رو و خجالتی شدن کودکان جلوگیری میکند، چرا که گاها فرصتی برای نوازندگی و هنرنمایی کودک در جمع به وجود میآید و وقتی با تشویق اطرافیان همراه میشود، کودک به خود میبالد و از عملکرد خود راضی میشود. این موضوع یکی دیگر از مهمترین موارد افزایش هوش کودکان با موسیقی است چراکه افزایش اعتماد به نفس باعث بهتر شدن عملکرد مغز شده و در نتیجه کودک هوشمندانهتر برای خود تصمیم میگیرد.
تمرکز، توجه، احساسات و عاطفه
آموزش موسیقی به کودکان، تمرکز و توجه کودکان را افزایش میدهد. یادگیری آهنگهای مختلف با ریتمهای تند و یا آرام میتواند تمرکز و توجه کودکان را افزایش دهد. در چنین شرایطی کودک با پردازش سریعترِ اطلاعات، از عدم تمرکز و بهم ریختگی ذهن دور میشود.
همچنین موسیقی از طریق انتقال احساسات و افکار به کودکان، میتواند بهبودی در تعادل احساسی و عاطفی آنان ایجاد کند و باعث بهتر شدن تعاملات اجتماعی شود. یادگیری و نواختن آهنگهای شاد و آرامشبخش به همراه حرکت و یا خواندن نیز تاثیر بسزایی بر احساسات کودکان دارد.
ثبت نام در کلاس موسیقی کودکان
همانطور که در همین مطلب گفته شد آموزش و یادگیری موسیقی در افزایش هوش کودکان بسیار موثر است. به همین خاطر شما میتوانید کودکان خود را در کلاس های موسیقی کودکان موسسه و آموزشگاه موسیقی هم آوای ترانه ثبت نام کنید و در جهت افزایش هوش کودکان با موسیقی، قدمی موثر بردارید. در این آموزشگاه ، آموزش موسیقی کودکان در سنین مختلف و در فضایی بسیار مناسب و با روشهای نوین آموزشی انجام میشود. که شما میتوانید برای تست و مشاوره رایگان و انتخاب ساز، با همکاران ما از قسمت مشاوره در تماس باشید.
جمعبندی و کلام آخر
همانطور که در این مطلب بیان کردیم افزایش هوش کودکان با موسیقی بسیار حائز اهمیت بوده و تاثیر یادگیری موسیقی بر هوش کودکان را نمیتوان نادیده گرفت چرا که تمام ابعاد زندگی اعم از جسمی و روحی را در بر میگیرد. آموزش موسیقی در برنامه تعلیمی و تربیتی کودکان میتواند به عنوان یک ابزار قدرتمند برای تقویت هوش و استعداد آنها مورد استفاده قرار گیرد. همچنین، تجربه موسیقی در کودکی، برای سلامت روحی و عاطفی کودکان نیز اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل با آموزش موسیقی به کودکان، میتوان آینده بهتری را برای آنها فراهم کرد.